Kasy fiskalne

30 kwietnia 2011 r. przestaje obowiązywać okres przejściowy na korzystanie z części zwolnień przedmiotowych, które przysługiwały w odniesieniu do niektórych rodzajów usług w zakresie stosowania kas fiskalnych. Na mocy rozporządzenia Ministra Finansów z 26 lipca 2010 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz.U. nr 138, poz. 930) od 1 maja 2011 r. kas muszą już używać m.in. lekarze, prawnicy, niektórzy podatnicy rozliczający się w formie karty podatkowej (świadczący np. usługi w zakresie ślusarstwa, bednarstwa, krawiectwa), podmioty sprzedające m.in. usługi rachunkowo-księgowe, detektywistyczne, ochroniarskie, badania rynków i opinii publicznej, architektoniczne, inżynierskie, rekrutacji pracowników, czy niektóre usługi doradcze. Konkretni podatnicy mogą być jednak zwolnieni od omawianego obowiązku na innej podstawie, np. ze względu na wysokość obrotów. Więcej na ten temat, w tym m.in. pod kątem ujmowania wydatków na zakup kas rejestrujących w kosztach uzyskania przychodów, pisaliśmy w kwietniowej aktualizacji naszego poradnika. ¬ródło: podatkidochodowe.pl